Erittäin uhanalaisen raakun suojelemiseksi Metsähallitus ennallistaa yhteensä satoja hehtaareja soita Etelä-Lapissa ja Koillismaalla tänä ja ensi vuonna. Töiden tarkoituksena on ohjata vedet alkuperäisille reiteilleen ojia tukkimalla ja patoja tekemällä. Näin saadaan palautettua suoveden pinta entiselle tasolle ja estettyä haitalliset valumat raakkuvesiin, jolloin jokihelmisimpukalle lisääntymisen vuoksi tärkeät lohikalat pystyvät myös elämään.
Kalajokilaakson Vihreät ry piti kevätkokouksensa Sievissä, ja siellä nuo Metsähallituksen toimet saivat positiivista huomiota.
Tänä keväänä Kalajoen alueella oli tulvakatastrofi, jonka toistumista eivät nykyiset valuma-alueiden olosuhteet pysty estämään. Raakkuja ei täällä ole, mutta ennallistamalla Metsähallituksen tavoin soita täälläkin saataisiin luonnonmukaisia hidasteita estämään ryöpsähtämällä jokeen tulevia tulvavesiä.
Alueellamme on todella paljon ojitettuja soita, joiden puuntuotanto on lähes nolla. Kuivattamisen sijaan olisikin siirryttävä vesien pidättämiseen. Samalla tulee huomioiduksi myös suoluontokato sekä soiden virkistyskäyttö.
Ennaltamisessa tehokkainta on kaivurityön käyttö. Sen kalleuden vuoksi voidaan padottamiseen käyttää myös teollisuudelle kelpaamatonta puutavaraa, jota on helppo kuormaimella nostaa ojiin hidastamaan virtaamia.
Yksi jokihelmisimpukka suodattaa vetta vuorokaudessa viisikymmentä litraa. Tuo ehdotuksemme on tulvasuojelullinen, mutta jospa joskus olisi niitä raakkujakin myös täällä.